Keinoja tavoitteeseen pääsemikseksi

😮😮😮😮Jos joltain on jäänyt vielä epäselväksi, niin tavoitteeni on siis maksaa tuo vajaan 7000 euron edestä kulutusluottoja pois vuoden loppuun mennessä. Uudenvuoden aattona 2019 tulen siis olemaan velaton wuhuu!! (Opintolainaa ei nyt tässä tapauksessa lasketa.) Sen jälkeen laita säästöön lähes yhtä paljon kuin minulla nyt menee kuukausittain velkoihin eli 500 - 700e kuussa. Jos onnistun tässä, niin vuoden 2021 uudenvuoden aattona minulla on aspilla vähän vajaa 17 000 ja voin vihdoin ostaa sen haaveilemani ensiasunnon itselleni. Mutta koska haaveet ovat vain haaveita, jos ei niitä toteuta, joten tarvitsen tavoitteeseen pääsemiseksi erilaisia työkaluja:

1.Budjetti
Tietenkin tärkein. Tällä hetkellä olen tehnyt budjetit melko tiukiksi. Teen budjetin joka tilipäivän yhteydessä, koska silloin ainakin suurin osa tulevan tilikauden raharei'istä on selvillä. Pyrin budjetoimaan jokaisen euron niin, että budjetin lopputulokseksi jäisi nolla euroa. Ensin välttämättömät menot ja laskut, sitten ruoka, sitten ne kuukausittaiset tapahtumat (esim. kaveriviikonloput ja juhlat), joihin OIKEASTI haluan osallistua. Pyrin, että tällaisia menoja ei enää olisi joka viikonloppu, vaan mieluummin 1-2 kertaa kuussa, koska näihin menee rahaa. Ja kaikki loput lumipallotekniikalla velkoihin. Pyrin siihen, että velkoihin käytettävä summa olisi tästä lähtien 700e/kk eli 37 % nettotuloistani. Tällä tahdilla pääsen tavoitteeseeni :)


2. Penno
Tein tunnukset Takuusäätiön kehittämään Penno-sovellukseen ja syötän sinne kaikki tuloni ja menoni reaaliajassa. Näin pystyn helposti seuraamaan rahankäyttöäni. Harmi, ettei Pennolle ole vielä olemassa mobiiliapplikaatiota, mutta pidän sitä kännykässä yhdellä välilehdellä jatkuvasti auki, niin se vähän korvaa se applikaation tarpeen. Penno myös piirtelee itsekseen piirakoita rahankäytöstäni, niin siitä on kiva katsoa, kuinka paljon tässä kuussa on rahaa mennyt mihinkin :) Loistava palvelu ja täysin ilmainen.


3. Muiden blogit
Olen viimeisen kahden kuukauden aikana lukenut läpi muutamia velka- ja säästöaiheisia blogeja ja saanut niistä hurjasti vinkkejä ja motivaatiota omaan tilanteeseeni. Luen näitä lähes päivittäin. Mistään en ole löytänyt niin suurta kannustusta tähän velan maksuun kuin näöistä muiden blogeista. Kiitos teille kaikille, jotka näitä kirjoitatte!

4. Oma blogi
Aloin pitää tätä omaa blogia, jotta olisin tilivelvollinen rahankäytöstäni itselleni ja mahdollisesti myös lukijoille, mikäli niitä ilmaantuu :) Blogi auttaa minua jäsentämään ajatuksiani ja tappaa mukavasti myös aikaa, jota minulla tällä hetkellä on vähän liikaa, kun muutin työnperässä pienemmälle paikkakunnalle, josta en tunne juuri ketään :)

5. Self Help ja muu motivaatiokirjallisuus
Aloitin juuri lukea Velkasuossa-blogin paljon hehkuttamaa opusta The Total Money Makeover. Kyseessä on siis Dave Ramseyn kirjoittama kirja siitä, miten muutetaan oma asenne rahankäyttöä kohtaan. Oikeastaan en lue kirjaa, vaan kuuntelen sitä ilmaisiksi Storytellin kokeilujaksolla. Olen nyt noin puolivälissä ja kivanoloinen kirja. Ramsey kehottaa ennen velanmaksun aloittamista säästämään 1000 USD:n puskurin. Tämä ajatus on itselleni ainoa, mikä tuottaa vaikeuksia. Koska jos säästän tuon puskurin, niin velanmaksuni hidastuu vajaalla kahdella kuukaudella. Haluaisin ensin maksaa velat ja sitten vasta säästää puskurin. Toisaalta Ramsey perustelee tätä hätäpuskuria erittäin hyvin. Kun äkillinen tilanne tulee (ja niitähän elämässä varmasti tulee myös tämän vuoden aikana), minun ei tarvitsisi käyttää luottokorttia, vaan voisin lainata tarvittavan rahan puskurista. Näin velanmaksuun ei tulisi esteitä, vaan pysyisin suunnitellussa aikataulussa esteistä huolimatta. Minulla ei koskaan ole ollut varsinaista puskuria ja olen käyttänyt luottokorttia puskurin tilalla (fiksua jooh). Täytyy nyt miettiä, mitä tuon puskuriasian kanssa tekisin. Haluaisin vain heti päästä velkojen kimppuun ja uskoa, ettei mitään yllättävää ilmaannu seuraavan 10kk:n aikana. Taitaa olla kyllä melko optimistinen ajatus, mutta harkitaan :)

6. Älä osta mitään päivät
Tähän sain kimmokkeen alunperin Tarkan markan Tainan blogista tarkanmarkantaina.blogspot.com
Erinomainen blogi kyllä. Harmi vain, ettei sitä päivitetä enää. Taina sai kuitenkin asiansa kuntoon ja on toiminut minulle suurena idolina :) Mutta siitä konstista. Tavoitteena on siis pitää kuukaudessa mahdollisimman monta Älä osta mitään -päivää tai Nollapäivää tai millä nimellä sitä nyt kukakin haluaa kutsua :) Itse listasin kuluvan tilikauden päivät paperille ja laitan aina rastin, kun olen ollut ostamatta mitään. Henkilökohtainen tavoitteeni on 10 rastia tälle tilikaudelle :) Tässä kuva aikaansaannoksestani:



Kommentit

  1. Pahoittelut typoista ja omituisista smaileista väärässä kohtaa. Kirjoittelin postausta puhelimella ja tekstinmuokkaus osoittautui paikoitellen hieman haastavaksi 😊

    VastaaPoista
  2. Minä ehkä pitäisin ainakin 500 e puskurissa. Ihan siltä varalta että vaikka läppäri hajoaa. Jokaisella tuo puskurin tarve on omanlaisensa, joten pitää käydä vain läpi kaikki skenaariot, mitä juuri itselle voisi tapahtua. 500 eurolla ei kyllä pääse kovin pitkälle, jos vaikka työpaikka menisi alta...

    Itselläni on puskuria tällä hetkellä n. 3000 e. Luottokorttia minulla ei ole koskaan ollut.

    Ymmärrän kyllä hyvin tuon hingun maksaa lainaa pois asap. Ehkä kannattaisi kuitenkin laskea paljonko korkokuluja se teettää jos yhdessä kuussa nyt ensin lyhentäisi lainoja vaikka 200 e. Voisiko sen hinnan maksaa siitä hyvästä, että olisi edes pieni puskuri ennalta ehkäisemään uusia lainoja. Pitäisin kuitenkin kaikista tärkeimpänä asiana "toipumisen tiellä" sitä, että uusia lainoja välttelee "hinnalla millä hyvänsä".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi :) Asiaa täytyy tosiaan miettiä tarkkaan. Pakollisiin luottojen lyhennyksiin menee tällä hetkellä noin 370e/kk. Olen laskenut suurimmaksi mahdolliseksi maksukyvykseni 700e/kk. Jos maksaisin luotoista vain minimit ja säästäisin samaan aikaan 500 e:n puskuriin, tavoitteeni hidastuisi noin kahdella kuukaudella. Tässä tapauksessa en pääsisi tavoitteeseeni eli olemaan velaton tämän vuoden viimeisenä päivänä. Keskittymällä velkojen pienentämiseen, saisin myös korkoja nopeammin alas. Toisaalta puskurissa on kyllä lukuisia hyviä puolia (kuten se, että visaa ei tarvitsisi enää käyttää). Hmm jään miettimään tätä. Ehkä yritän saada velkoja maksettua tuolla 700e/kk ja siihen lisäksi säästää joka kuukausi pienen summan puskuriin.

      itselläni ei ole toimivaa läppäriä (ei ole viiteen vuoteen ollut ja olen pärjännyt hyvin pelkällä puhelimella), tv:tä, pesukonetta tai muita kalliita kodinkoneita, jotka voisivat hajota. Mutta tiedän, että isoja tällejä saattaa ilmaantua muualta, kuten sairastumisiin liittyvät kulut ym. Mutta pistetään harkintamyssyyn tämä puskuriasia :)

      Poista
  3. Mäkin tulin tänne kommentoimaan, että puskuri voi olla pienempi kuin tuo 1.000€. Esim vaikka 300€. Koska jos joudut käyttämään luottokorttia puskurina niin hidastaa sekin luottojen lyhenemistä. Dave Ramsey nimenomaan suosittelee, että velkojen lyhentämisen aikana puskuri ei ole suuren suuri, jotta pieni draivi pysyy koko ajan päällä ja eikä tuudittaudu isoon puskuriin (ettei niillä velkojen maksulla olekaan niin kiire). Eli senkään mukaan puskurin ei tarvitse olla suuren suuri, mutta jonkinlainen olisi hyvä. Olisiko sulla jotain tavaraa, jota voisit esim myydä ja sen laittaa rahan puskuriin? Kovasti tsemppiä! Kiva blogi sulla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei joo hyvä idea. Parin sadan puskurikin olisi huomattavasti parempi kun 0€. Ja 0€:hän tarkoittaa, että visaa käyttää puskurina. Koska aina sattuu jotain. En vain halua jäädä jälkeen tuosta takaisinmaksusuunnitelmastani. Mutta kävin tänään vähän läpi budjettiani (joka on kyllä jo nyt melko tiukka) ja laskeskelin, että ylimääräistä pitäisi jäädä kuussa 50-100€, vaikka maksaisinkin velkoja tavoiteajassa 700€/kk. Laitan ensi palkasta lähtien tuon 50-100€ puskuriin. Se tarkoittaisi, että kolmen kuukauden päästä siellä olisi jo jotain. Kiitos hyvästä kommentista :)

      Poista
  4. Vau, mä vähän innostuin tuosta nollapäivä -listasta! Pitäisiköhän mun ottaa myös tuollainen käyttöön. Varsinkin kun rakastan kaikkia listoja ja haasteita niin paljon...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ehdottomasti! Siitä rastin piirtämisestä saa melkoisen onnistumisen kokemuksen :) Mulla on tällä hetkellä 7 rastia tän tilikauden listassa ja päiviä jäljellä 10. Tavoitteeni oli 10 nollakulutuspäivää ja aion päästä siihen. Ensi tilikaudella voisi yrittää vaikka kahteentoista :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tästä ei taida tulla nyt yhtään mitään

Kun säästäminen menee överiksi

11 päivää tilipäivään ja käytin visaa